Duurzaamheid & Gezondheid
Waarom duurzaamheid & gezondheid hand in hand gaan.
Download
Het Informatiepakket
Met daarin prijslijsten, afmetingen en andere relevante informatie.
Informatiepakket aanvragen
Duurzaamheid speelt een toenemende rol in onze maatschappij. Mensen zijn vaker en bewuster bezig met energie besparen, uit eigen belang (lagere energiekosten) en omwille van het milieu. Wie van water(sport) houdt, weet ook om het belang van schoon water voor de mens en de natuur. Ook al heb je de ruimte om thuis een eigen zwembad te kunnen plaatsen – en je hebt er ook een budget voor – bestaat er überhaupt zoiets als een duurzaam zwembad?
Eerlijk is eerlijk: een nul-op-de-meter zwembad bestaat niet! Afgezien van de carbon footprint van het bassin op zich – de kosten voor de kunststof, de tegels, de zwembadfolie enz. - een zwembad zou je in ons koude kikkerlandje toch vaak moeten verwarmen. Maar als het erom gaat hoeveel energie je voor de verwarming nodig hebt, valt er wel een wereld van verschil te maken.
De zorg om het milieu neemt ook niet weg dat zwemmen oergezond is. Zwemmen is een geweldige combinatie van sport, genot en ontspanning – het perfecte tegenwicht dus in ons hectisch alledaags leven. Op deze pagina gaan we bekijken hoe je het belang van je eigen fitness maximaal in harmonie kan brengen met duurzaamheid en met name met energie besparen. Lees verder en leer hoe je een energiezuinige keuze kunt maken.
Wat maakt een zwembad duurzaam?
Het zou je niet verbazen dat wij van Swimm bijzonder trots zijn op onze Intelligent Pools. Maar het staat dan ook als een paal boven water dat als je ernaar kijkt wat een zwembad duurzaam maakt, de Intelligent Pools tot de beste van de klas behoren.
Wat maakt een zwembad duurzaam?
- Een compact zwemoppervlak: vermindert verdamping & warmteverlies > Intelligent Pools zijn erg compact met een oppervlak van 4m x 2,25 m resp. 6 m x 3 m
- Een klein watervolume: minder chloor, minder kosten per vulling, minder verwarmingskosten > Intelligent Pools combineren een compact oppervlak met een waterdiepte tussen 1,25 m en 1,5 m
- Een goede afdekking: vermindert verdamping & warmteverlies, vermindert vervuiling door bladeren, snoeisel enz. > Dankzij de compacte afmeting heb je bij een Intelligent Pool vrije keuze
- Hoogwaardige materialen & installaties: goedkoop is meestal duurkoop! > Swimm werkt uitsluitend met A-merken en expert leveranciers
- Een frequentiegeregelde circulatiepomp: voorkom energieverspilling > SWIMM bied je een frequentiegeregelde circulatiepomp die tot 65% energie bespaart t.o.v. een standard pomp
- Een milieuvriendelijke warmtebron: zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp etc.> Swimm denkt graag met je mee en sluit je Intelligent Pool op je warmtebron aan
Daarom staan wij van Swimm vierkant achter onze pools: ze zijn gewoon state-of-the-art, ook qua duurzaamheid (en ze zwemmen ook nog uitstekend!*)
*Wil je meer weten over de ongeëvenaarde zwemervaring, houden we onder meer onze testimonials aanbevolen!
Kies je voor een Swimm dan begin je je zwembad-project dus meteen op de goede voet. Bereken met onze handige rekenmachine hoe veel het energieverbruik van een Swimm verschilt van een "gewoon” zwembad.
Download
Het Informatiepakket
Met prijslijsten, afmetingen en andere relvante informatie.
Informatiepakket aanvragenDuurzaamheid & gezondheid hand in hand
Als je op zoek bent naar een duurzaam en energie-efficiënt zwembad, is een Swimm Intelligent Pool een voordehand liggende keuze. Een uitstekende basis, maar je kan er nog een schepje bovenop leggen.
Verreweg de meeste stroom / energie verbruikt de verwarming van een zwembad. Lukt het je niet (helemaal) om je zwembad 100% groen te verwarmen – bijv. met zonneboilers – dan kun alsnog heel veel energie besparen door de verwarming iets lager naar beneden te zetten.
Enkele °C minder maken al een reuze verschil op je energierekening. En ook al klinkt koud(er) zwemmen niet heel aantrekkelijk, maar het is hartstikke gezond. Het is wetenschappelijk bewezen dat koutherapie gunstig is voor je gezondheid. Bovenop alle positieve kanten van zwemmen in het algemeen kan je door te zwemmen in minder warm water de volgende positieven effecten behalen:
- Vermindering van stress
- Vermindering van ontsteking, zwelling & spierpijn
- Verbeterd metabolisme
- Betere kwaliteit van slaap
- Een boost voor je immuunsysteem
- Meer energie en focus
En dit is maar het topje van de ijsberg want wetenschappers zijn nog maar begonnen alle effecten van koutherapie in kaart te brengen. Voor meer informatie over waarom blootstellen aan kou zo gezond is, kan je bijv. terecht op de pagina van Wim “Iceman” Hof die niet alleen de medische wereld verbaasd met zijn koutolerantie.
Je hoeft het Wim Hof trouwens niet 100% gelijk te doen. Positieve effecten voor je gezondheid (en je portemonnee) behaal je al met enkele graden minder watertemperatuur dan je gewend bent.

Bereken het verschil
We hebben al gezien dat de keuze voor een compact, energiezuinig zwembad en een (iets) lagere watertemperatuur een duidelijk verschil maken. Met onze handige app kan je op basis van je energieprijs per kWh eens bekijken hoe groot het verschil in de praktijk kan zijn.
Het daadwerkelijke energieverbruik van een zwembad hangt af van een aantal factoren. Naast de afmetingen van het bad en de eigenschappen van de installaties – hoe energiezuinig werkt de circulatiepomp, welke afdekking gebruik je, enz. – zijn vooral de lengte van het zwemseizoen (wil je jaarrond zwemmen of alleen in de zomer?), de zwemfrequentie en de gewenste watertemperatuur van grote invloed.
We kunnen in het kader van onze app niet rekening houden met alle scenario's en alle factoren die van belang zijn. Er kan slechts een grove schatting gemaakt worden van de jaarlijkse verwarmingskosten, maar het verschil tussen het verbruik van de Intelligent Pools van Swimm en het verbruik van een "standaard” zwembad van gemiddelde kwaliteit zal zeker duidelijk worden.
Onze berekeningen zijn gebaseerd op de traditionele Nederlandse weersomstandigheden, een watertemperatuur van 26°C, een standaard afdekking met een lamellendek en gemiddeld vier keer per week 60 minuten zwemmen.
Klik op de rekenmachine, vul je energieprijs per kWh in, bepaal de afmeting van je "referentie-zwembad" en ontdek hoe veel energiezuiniger en dus duurzamer een Swimm Intelligent Pool is.
Twijfel je tussen een 'groot' of 'klein' bad? Bekijk dan zeker eerst even wat jou dat op jaarbasis extra gaat kosten.
Bereken het zelf met deze rekenmachine.

Ontdek het duurzamere alternatief
Een eigen zwembad is een investering in je gezondheid en de kwaliteit van leven van jezelf en jouw gezin. Het is ook een investering in je toekomst: je zet een flinke stap om fit en vitaal ouder te worden en nog lang van je swimmingpool te kunnen genieten.
Het belang van duurzaamheid wordt steeds meer herkend. Hierbij hoort het besparen van energie en – laten we eerlijk zijn – een zwembad dat helemaal geen energie verbruikt, bestaat helaas niet. Wél is het mogelijk, en zeker maatschappelijk verantwoord, door bewuste keuzes het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dan gaan gezondheid, plezier én duurzaamheid echt hand in hand.
Swimm Intelligent Pools zijn heel compact en werken, in relatie tot normale zwembaden, uiterst energiezuinig. Je bespaart ruimte, onderhoudskosten en energie. Tegelijkertijd kan je dankzij de regelbare tegenstroming sportief alle kanten op.
Ontdek de wereld van Swimm en beleef grote momenten op klein formaat.
Download
Het Informatiepakket
Met prijslijsten, afmetingen en andere relvante informatie.
Informatiepakket aanvragen